PUTTERSHOEK

Puttershoek is een dorp en voormalig gemeente langs rivier Oude Maas, in de Hoeksche Waard in de gemeente Binnenmaas, provincie Zuid-Holland. Het dorp (de op één na grootste kern van de gemeente) telt 6983 inwoners (peil 1 januari 2017).

De bijnaam voor inwoners van Puttershoek is Brokken. Dit komt voort uit het feit dat de suikerfabriek bijna een eeuw een boegbeeld van het dorp is geweest.

Tot in de 19e eeuw was Puttershoek een klein en afgelegen dorp, waar de voornaamste bron van inkomsten het biezensnijden was. In 1912 werd echter een grote suikerfabriek in het dorp gebouwd, waardoor door het dorp iedere herfst een kenmerkende zoete geur dreef. Deze geur was afkomstig uit de pulpdrogerij en was bij krachtige wind tot op vele tientallen kilometers te ruiken. Vanwege het seizoenswerk van de suikerfabriek kwamen ook arbeiders uit Noord-Brabant en Zeeland naar Puttershoek. Eind 2004 is de suikerfabriek gesloten. De suikerproductie is overgeplaatst naar de fabrieken in Hoogkerk bij Groningen en Dinteloord.

Aanbod uit Puttershoek

Puttershoek